Quantcast
Channel: Nikke Index »» SEO-copy
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Sju texter som påverkar din sidas Google-trafik

$
0
0

bart-simpson-text

Jag har idag hållit en introduktion till en nyanställd webbredaktör, och gått igenom de sju viktigaste redskapen som hen har att arbeta med i det CMS som hen kommer att arbeta i. Det fick mig att tänka att jag lika gärna kunde dela den introduktionen publikt. För även om vi arbetar i väldigt olika publiceringssystem, så är grunderna oftast desamma. Och om du inte kommer åt något av dessa element i ditt arbetsverktyg, så bör du försöka påverka de som styr över ert CMS.

  1. Title-texten – En unik text som bör innehålla den sökfras som du förväntar dig att sidan ska hittas med. Du har 55-60 tecken på dig, och du kan med fördel komplettera med en unik uppmuntran till att klicka på just den här träffen i sökresultatet. Det är en stor fördel om du kan skriva en unik title-text på en sida, även om den i de flesta fall kan och bör byggas på sidans huvudrubrik, om ingenting annat anges. Om du prompt måste ha med sajtens varumärke i title-texten, så ska den placeras sist för innehållssidor, men först för sajtens förstasida (den enda sida där varumärket kan vara den viktigaste sökfrasen).  Läs mer om title-texten här.
  2. Description-texten – Denna text syns inte på sidan, utan är ett element i sidans html-huvud. Den är avsedd att sammanfatta vad sidan handlar om, och om denna unika text innehåller den tänkta sökfrasen, så kommer Google att visa denna text som sammanfattning av sidan i sökresultatet. Om description-texten inte innehåller den sökfras som användes för att visa sidan i sökresultatet, så plockar Google upp texten någon annanstans från sidan, förhoppningsvis i kontext ur brödtexten, men om du har otur som kan den plockas upp från något menyelement eller liknande, och då kan det se bra konstigt ut. Title-texten kan vara hur lång som helst, men om du vill att hela texten ska visas, så har du cirka 155 tecken på dig. De flesta påstår att description-texten inte har någon inverkan på en sidas placering i sökresultatet. Men jag är övertygad om att frånvaron av sökfrasen i description-texten försämrar en sidas placeringar. Om du inte kan skriva en unik description-text på varje sida på sajten, så kan man lika gärna strunta i att använda detta element. Läs mer om description-texten här.
  3. H1-rubriken – (ofta produktens namn eller artikelns/bloggpostens/foruminläggets huvudrubrik) – Produktnamnet eller artikelrubriken brukar ofta, per automatik användas som huvudrubrik – <h1>-rubrik på en sida. Detta är fortfarande en av de viktigaste signalerna för hur en sida placeras i sökresultatet, om än med sjunkande betydelse och inte lika viktigt som title-texten. Samma element som används för huvudrubriken bör ofta, per automatik, användas som menyelement. Det gör att du, även här, bör inkludera sidans tänkta sökfras så tidigt som möjligt i rubriken, och hålla den kort relativt kort. Svenskar skriver alltför ofta på tok för långa huvudrubriker. Rubriken bör förstås också vara unik, och inte användas som huvudrubrik på någon annan sida på sajten.
  4. Sidans menynamn – Detta är möjligheten att ändra hur sidan automatiskt länkas från menyer och listningar. Denna funktion saknas i alltför många publiceringssystem, däribland WordPress, men även i många äldre default-implementationer av Episerver. Däremot finns den ofta inbyggd i CMS som oftare används för tidningssajter, som t.ex Polopoly som Escenic. Att kunna sätta ett unikt menynamn ger dig större frihet i <h1>-rubriken och ger dig möjligheten att skriva bättre meny-texter. Om funktionen finns, har du här möjligheten att skriva en kort menytext som överensstämmer bättre med målsidans tänkta sökfras.
  5. Brödtexten är förstås den allra viktigaste texten. Om sökfrasen du vill att sidan ska visas för inte står på sidan så har sidan väldigt liten chans att placera sig på sökfrasen. Texten behöver inte upprepa den tänkta sökfrasen in absurdum, men det är bra om den finns med i början av texten, och gärna även mot slutet. Om texten är lång bör du även ha åtminstone en variant av sökfrasen i mitten av textmassan. Jag har skrivit väldigt mycket om att skriva för Google här (och om myten om att sidor fortfarande kan fås att placera sig väl utan att texten står på sidan – s.k Google-bombing – här).
  6. Indragare / utdrag – I de allra flesta publiceringssystem kan du skriva en unik textsnutt som används som utdrag i sidor som listar sidan, t.ex resultatsidor som kategorisidor eller taggsidor, eller för all del en bloggs förstasida. Denna text bör, för att vara så effektiv som möjligt, förstås vara skriven för att locka besökaren att läsa mer, men om du vet att texten kommer att visas på en sida som i sig är ute efter en särskild sökfras, så är det effektivt att använda den sökfrasen i även i utdraget. Den här texten kommer t.ex att visas på såväl kategorisidan SEO-skolan, men även på taggsidan för #Blogg100 där SEO-skolan är betydligt viktigare. Därför kommer jag att använda ordet SEO-skola någonstans i indragaren. Det viktigaste med det manuella utdraget är att inte bara upprepa ingressen eller det första stycket utan verkligen skriva en unik text, så att du undviker att indragartexten konkurrerar med texten på sidan som i slutändan ska placera sig för sökfrasen.
  7. URLen till sidan –  Många CMS använder sig idag av sidans huvudrubrik för att automatiskt skapa en unik URL till sidan. Det är bättre än när vi hade 3 olika dynamiska parametrar i URLar, men om ditt CMS ger dig chansen att korta av URLen en smula så är det ännu bättre. För även om URLen inte är av avgörande betydelse, så finns det små bi-effekter som gör att en kort URL kan få en sida att placera sig en liten smula bättre i sökresultatet. Ett bra tips är att också se till att ta bort onödiga versaler från URLen. De ställer bara till med elände och i värsta fall duplicerat innehåll när Google indexerar olika versioner (eftersom alla som förstår något skriver URLar med gemener och du förr eller senare kommer att få sådana länkar till sidan). En URL bör vara kort, helst möjlig att minnas, men definitivt möjlig att läsa upp i telefon utan missförstånd. Läs mer om läsliga URLar här.

De här sju elementen är enligt mig de viktigaste, om du som webbredaktör vill lyckas få din sida att synas bättre i sökmotorerna, enbart med hjälp av ditt text-arbete och de chanser ditt CMS ger dig att lyckas med det.

flattr this!

flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images

Trending Articles


Byta batteri Swedbank säkerhetsdosa


Victorias äktenskap i kris efter drama med Daniel


Nytt och flytt i sjuan


Återfallsförbrytande unga zigenskor dömda för misshandel och våld mot...


TV4-profilens chockerande skilsmässa


Olika villkor för karriärtjänster


Bygga på betongplatta


Ukulelevågen har tagit honom till Liverpool


Ålänning omkom i tragisk knivolycka


Dödsfallsnotiser


Krysslösningar nr 11


Alzurieys i Malmö


Leif GW Persson periodsuper


God morgon! Önskar alla en trevlig onsdag :)


Napp 2-pack Happy Glow


Så gjuter man en betongplatta


Tjäl- och grundläggningsdjup


"Vi finns bakom parabolen" - dokumentären sänds ikväll


DaddyFitness.. Folk med hjärna kör bil med stjärna..


Besiana Peci och Naim Peci har blivit föräldrar.